Algemene informatie

Algemene informatie

Bekijk hier de tijdlijn

Klik op de button hierboven om de tijdlijn te bekijken (het verloop van Gluren bij de Buren).


Twee keer per jaar veranderen huiskamers en tuinen in intieme podia voor de lokale amateurkunst. Wil je meedoen aan Gluren bij de Buren en ben je op zoek naar informatie over jouw deelname? Bekijk dan de veelgestelde vragen


Wat is Gluren bij de Buren? 

Gluren bij de Buren is een amateurkunstenfestival dat in 2024 in ongeveer 50 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats tussen 12:00 en 17:00 en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie, zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst. 

Het festival staat voor sociale impact, cultuurparticipatie en inclusiviteit. Gluren bij de Buren stimuleert blijvend sociaal contact en biedt een laagdrempelige manier aan bezoekers en deelnemers om buiten de sociale bubbel te treden. Daarnaast geeft Gluren bij de Buren lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme en laagdrempelige setting van een huiskamer of tuin. Dit geeft ze de handvatten om actief te werken aan artistieke ontwikkeling, zonder wedstrijdelement of hoge kwaliteitseisen Het streven is om een programma neer te zetten dat een grote verscheidenheid aan mensen vertegenwoordigt en betrekt. 


Wie organiseert Gluren bij de Buren? 

Gluren bij de Buren is een productie van Stichting de Bühne. Stichting de Bühne, aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), zet zich sinds 2008 in voor cultuurbeoefening en -beleving. 

Een team enthousiaste zzp’ers organiseert het festival op lokaal niveau. Veel van deze ‘programmamakers’ zijn naast Gluren bij de Buren ook actief als theatermaker, singer-songwriter, programmeur of muziekmarketeer. Zij zorgen dat het evenement in hun stad of gemeente op rolletjes loopt. Ze onderhouden onder andere samenwerkingen met partners, zorgen voor zichtbaarheid, zijn aanspreekpunt voor deelnemers, en stellen een zo goed mogelijk programma samen. 

De programmamakers koppelen aangemelde acts en locaties aan elkaar en geven alle deelnemers de handvatten om een succesvol huiskamerconcert te organiseren. De locaties zijn voor één dag een eigen podium; de hosts en acts krijgen alles wat ze nodig hebben om hun eigen concert te promoten en versnaperingen aan te bieden aan de bezoekers.

Hoe wordt Gluren bij de Buren gefinancierd? 

Gluren bij de Buren wordt mogelijk gemaakt door crowdfunding, subsidies, fondsen en sponsoren. Daarvan worden alle kosten gedekt rondom het evenement. Denk aan de lokale programmamakers, drukwerk, website ontwikkeling en de Talent in Huis-video’s.