Bezoekers

Bezoekers

Wat is Gluren bij de Buren?

Gluren bij de Buren is een amateurkunstenfestival dat in 2023 in 44 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats in de middag en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie, zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Waar vindt Gluren bij de Buren plaats?

De Wintereditie vindt plaats in Amersfoort, Beverwijk, Delft, Alphen, Assen, Baarn, Bloemendaal, Den Haag, Emmen, Haarlem, Helmond, Hilversum, Leiden, Nieuwegein, Nijkerk, Nissewaard, Utrecht, Zoetermeer, Zeist, Ede, Enschede en Gouda. 

De Zomereditie vindt plaats in Amersfoort, Arnhem, Breda, Leusden, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Harderwijk, Hengelo, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Stichtse Vecht, Soest, Utrecht, Venlo, Wageningen, Zaanstad, Zwolle, Huissen, Woerden en Zutphen. 

Elke editie komen er steden bij of vallen er helaas steden af. De steden die hier worden genoemd doen voorlopig mee, maar het is niet definitief. 

Moet ik een plekje reserveren?

Reserveren voor een plekje op de bühne is niet nodig. De host bepaalt wanneer een locatie vol is, wil je zeker zijn van een plekje? Kom dan op tijd! 

Waar vind ik het programma?

Begluur het programma via deze link.

Zijn de optredens gratis te bezoeken?

De optredens zijn gratis te bezoeken en je hoeft niet te reserveren. Een vrijwillige bijdrage is gewenst, je kunt doneren via de spaarpotten op locaties tijdens het festival, via QR-codes op drukwerk of via onze website. 

Zijn de optredens rolstoeltoegankelijk?

Veel locaties zijn rolstoeltoegankelijk. Via een filter in het programma zijn de rolstoelvriendelijke locaties snel gevonden.

Hoe creëer je een persoonlijke route in het programma?

Zoek via het programma naar jouw favoriete optredens. Klik bij optredens op '+Mijn Route' om het optreden aan jouw route toe te voegen. Klik na het toevoegen van de optredens linksonder op 'Mijn route' en voeg daar jouw gewenste tijden toe. Google Maps creëert zo een persoonlijke route, die je kunt uitprinten, delen of opslaan. Voor het grotere plaatje geven wij als tip om het programma op je laptop of computer te kijken. Om optredens uit de route te halen, ga je naar het optreden in het programma en klik je op '- Mijn route'. 

Kan ik een programmakrant krijgen?

Je kunt het programma vanaf nu zelf downloaden en printen. Ga naar het programma van jouw stad, klik op 'download programma' link onderin (of onder de knop 'filter' op mobiel) en kies de wijken waar je wilt gluren. Het PDF-bestand kun je printen om jouw route te tekenen, schilderen of schrijven.

Wat als het regent tijdens de festivaldag?

We zijn gelukkig niet van suiker! Breng je vrolijkste paraplu of regenjas mee en geniet van een spetterend optreden!

Wat gebeurt er met de vrijwillige bijdrage van bezoekers?

Gluren bij de Buren werkt met vrijwillige bijdragen van bezoekers. Deze vorm van crowdfunding maakt het mogelijk dat Stichting de Bühne het evenement kan (blijven) organiseren. De donaties worden gebruikt om kosten te dekken zoals drukwerk, websiteontwikkeling en bijvoorbeeld de Talent in Huis-video’s. Met minimale financiën en maximale energie, tijd en liefde lukt het ons ieder jaar weer om vele huiskamers en tuinen om te toveren tot podia voor kunstenaars en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Iedere bijdrage helpt de stichting om jaarlijks honderden podia te creëren voor onder andere muziek, theater en cabaret. 

Hoe worden de steden uitgekozen waar Gluren bij de Buren plaatsvindt?

Het evenement draait onder andere op subsidie. Dat wil zeggen dat er per gemeente en per editie eerst een subsidieaanvraag goedgekeurd moet worden. Wanneer deze is toegekend kan Gluren bij de Buren plaatsvinden. Dat geldt zowel voor nieuwe gemeenten als voor gemeenten die al eerder meededen. Voel je vrij een mailtje te sturen naar [email protected] om te laten weten dat je het graag bij jou in de buurt wilt organiseren.

Hoe kan Gluren bij de Buren naar mijn stad komen?

Leuk dat je zo enthousiast bent over Gluren bij de Buren! Het evenement groeit, maar we zitten inderdaad nog niet in heel Nederland. Dat kan meerdere oorzaken hebben. We kunnen maar een aantal gemeente per editie groeien om het werkbaar te houden, en we starten pas in een nieuwe stad na een goedgekeurde subsidieaanvraag. Voel je vrij een mailtje te sturen naar [email protected] als je ons wilt helpen met de realisatie van Gluren bij de Buren in jouw gemeente!

Waarom krijgt Gluren bij de Buren subsidie?

Het festival heeft op heel lokaal niveau een grote impact, zowel sociaal als cultureel. Dit zijn op een rijtje de drie belangrijkste kernwaarden waarom subsidieverstrekkers het festival naar hun gemeente halen: 

 1. Sociale impact: Gluren bij de Buren versterkt sociale samenhang onder bewoners in de wijk. Het festival stimuleert blijvend sociaal contact in de eigen wijk en nodigt deelnemers en bezoekers uit tot het buitentreden van de eigen sociale bubbel. 

 2. Culturele impact: Het festival geeft lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme setting van een huiskamer. Ook krijgen ze handvatten om actief te werken aan hun artistieke ontwikkeling. 

 3. Inclusiviteit: Het streven is iedere editie opnieuw om een programma neer te zetten dat een grote verscheidenheid aan mensen vertegenwoordigt, nieuwsgierig maakt en betrekt. Daar draagt aan bij dat er geen toegangsprijs wordt gehanteerd. 

Is de datum van de volgende editie al bekend?

Gluren bij de Buren wintereditie 2024 is op zondag 4 februari, de zomereditie is op zondag 30 juni. 

Wat is er gebeurd met Struinen in de Tuinen?

Struinen in de Tuinen heet nu Gluren bij de Buren Zomereditie. We hebben ervoor gekozen om onder één naam verder te gaan. Er is verder niks veranderd. 

Heb je andere vragen?

Neem contact met ons op.