Hosts

Hosts

Wat is Gluren bij de Buren?

Gluren bij de Buren is een amateurkunstfestival dat in 2024 in ongeveer 50 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats in de middag en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie, zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Waar vindt Gluren bij de Buren plaats?

De Wintereditie vindt plaats in Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Assen, Beverwijk, Delft, Den Haag, Ede, Enschede, Emmen, Gouda, Haarlem en Bloemendaal, Helmond, Hilversum, Leiden, Nieuwegein, Nijkerk, Nissewaard, Utrecht, Zeist en Zoetermeer. 

De Zomereditie vindt plaats in Almere, Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Dronten, Ermelo, Harderwijk, Heerlen, Hengelo, Huissen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Roosendaal, Sittard-Geleen, Stichtse Vecht, Utrecht, Venlo, Wageningen, Woerden, Zaanstad, Zutphen en Zwolle.

Elke editie komen er steden bij of vallen er helaas steden af. De steden die hier worden genoemd doen voorlopig mee, maar het is niet definitief. We kunnen pas zeggen welke steden er definitief meedoen aan een editie als we beginnen aan de voorbereiding van de editie, zo'n vier en halve maand van te voren.

Waar kan ik me aanmelden?

Aanmelden als act of host voor zondag 30 juni is niet meer mogelijk. 

Ik heb geen mail ontvangen na mijn aanmelding, wat nu?

Het wil nog wel eens gebeuren dat onze mailtjes in de spamfolder van je mail komen. Is onze mail ook hier niet te vinden? Stuur dan een mailtje naar de lokale programmamaker. 

Deze vind je op onze contactpagina.

Wat gebeurt er met de vrijwillige bijdrage van bezoekers?

Gluren bij de Buren werkt met vrijwillige bijdragen van bezoekers. Deze vorm van crowdfunding maakt het mogelijk dat Stichting de Bühne het evenement kan (blijven) organiseren. De donaties worden gebruikt om kosten te dekken zoals drukwerk, websiteontwikkeling en bijvoorbeeld de Talent in Huis-video’s. Met minimale financiën en maximale energie, tijd en liefde lukt het ons ieder jaar weer om vele huiskamers en tuinen om te toveren tot podia voor kunstenaars en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Iedere bijdrage helpt de stichting om jaarlijks honderden podia te creëren voor onder andere muziek, theater en cabaret. 

Is mijn locatie geschikt voor deelname?

Gluren bij de Buren vindt plaats in alle soorten huiskamers en tuinen. Je kunt in het aanmeldformulier aangeven hoeveel ruimte je hebt, er wordt dan altijd iets passends geprogrammeerd. Bij twijfel bellen we je gewoon even! Het maakt dus niet uit of het een kleine studentenkamer of binnenhof betreft, zo lang er maar wat ruimte is voor een act en publiek. Ons concept focust op particuliere grond en we staan optredens op publieke locaties zelden toe. Voor optredens op commerciële locaties hebben we aangepaste regels. 

Kan ik me als host in een andere gemeente aanmelden?

Je kunt je alleen aanmelden als jouw locatie binnen een van de deelnemende gemeenten valt. Binnen die gemeente worden alle wijken zoveel mogelijk meegenomen in de programmering.

Hoe bereid ik mij voor op Gluren bij de Buren?

In aanloop naar Gluren bij de Buren heb je goed contact met de lokale programmamaker en zoek je contact met de act waaraan je gekoppeld bent. Je houdt je bezig met het promoten van het optreden bij jouw locatie en je spreekt eventueel af met de act om samen te kijken hoe het optreden het beste past. In de maand voorafgaand aan de Gluurdag vindt er een informatie-avond plaats waarbij de lokale programmamaker je alles uitlegt. Hier ontvang je ook de Gluurtas: een informatiepakket met alle benodigdheden voor de festivaldag.

Hoe kan ik het optreden bij mij het beste promoten?

Je kunt je eigen optreden promoten via sociale media. We hebben een perskit ontwikkeld met digitaal promotiemateriaal die je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast ontvang je promotiemateriaal bij de informatieavond die je kunt rondbrengen en kunt ophangen. Jij kent je eigen wijk natuurlijk het beste en weet hoe je al je vrienden, familie en buren kunt enthousiasmeren.

Wat wordt er van mij verwacht als host?

We verwachten uiteraard dat je de datum vrijhoudt, of het op tijd communiceert wanneer je niet meer kan deelnemen. We verwachten ook dat je jouw mini feestje zelf promoot, bij je buren en andere kennissen die je wilt uitnodigen. Verder hopen we natuurlijk dat je jouw meest gastvrije kant laat zien tijdens Gluren bij de Buren. Op die manier voelen buurtgenoten en de act zich het meest welkom. Je mag het zo feestelijk maken als je zelf wil!

Ik wil iets wijzigen aan mijn aanmelding, hoe doe ik dat?

Je aanmelding wijzigen kan alleen wanneer de aanmeldingen zijn geopend. Maak een profiel aan via de link in de bevestigingsmail (link kwijt? Mail jouw lokale programmamaker.) Wanneer je een account hebt, kun je inloggen via login.glurenbijdeburen.nl. Op deze pagina kun je jouw aanmelding wijzigen. 

Hoe worden de steden uitgekozen waar Gluren bij de Buren plaatsvindt?

Het evenement draait onder andere op subsidie. Dat wil zeggen dat per gemeente en per editie eerst een subsidieaanvraag goedgekeurd moet worden. Wanneer deze is toegekend kan Gluren bij de Buren plaatsvinden. Dat geldt zowel voor nieuwe gemeenten als voor gemeenten die al eerder meededen. Voel je vrij een mailtje te sturen naar [email protected] om te laten weten dat je het graag bij jou in de buurt wilt organiseren.

Hoe kan Gluren bij de Buren naar mijn stad komen?

Leuk dat je zo enthousiast bent over Gluren bij de Buren! Het evenement groeit, maar we zitten inderdaad nog niet in heel Nederland. Dat kan meerdere oorzaken hebben. We kunnen maar een aantal gemeente per editie groeien om het werkbaar te houden, en we starten pas in een nieuwe stad na een goedgekeurde subsidieaanvraag. Voel je vrij een mailtje te sturen naar [email protected] als je ons wilt helpen met de realisatie van Gluren bij de Buren in jouw gemeente! 

Waarom krijgt Gluren bij de Buren subsidie?

Het festival heeft op heel lokaal niveau een grote impact, zowel sociaal als cultureel. Dit zijn op een rijtje de drie belangrijkste kernwaarden waarom subsidieverstrekkers het festival naar hun gemeente halen: 

 1. Sociale impact: Gluren bij de Buren versterkt sociale samenhang onder bewoners in de wijk. Het festival stimuleert sociaal contact in de wijk en nodigt deelnemers en bezoekers uit tot het buitentreden van de eigen sociale bubbel. 

 2. Culturele impact: Het festival geeft lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme setting van een huiskamer. Ook krijgen ze handvatten om actief te werken aan hun artistieke ontwikkeling. 

 3. Inclusiviteit: Het streven is iedere editie opnieuw om een programma neer te zetten dat een grote verscheidenheid aan mensen vertegenwoordigt, nieuwsgierig maakt en betrekt. Daar draagt aan bij dat er geen toegangsprijs wordt gehanteerd. 

Is de datum van de volgende editie al bekend?

De eerstvolgende editie is de zomereditie op zondag 30 juni. De data van de edities in 2025 zijn nog niet bekend. 

Vragen over Gluren bij de Buren als host?

Lees eerst goed de veelgestelde vragen, hier worden de meeste vragen al beantwoord.

Heb je andere vragen?

Neem contact met ons op.